Daan van der Donk

Sinds 2017 ben ik lid van Dorpsbelang. Ik ben toen meteen actief geworden bij de steunfractie. In 2018 ben ik tevens toegetreden tot het bestuur van Dorpsbelang en ben ik door de leden gekozen als penningmeester. Naast de politiek werk ik als docent maatschappijleer, geef ik creatieve vakken en ben ik studieloopbaanbegeleider. Mijn andere grote passie is muziek; ik speel in verschillende muzikale formaties en heb een soloact.

Ik ben lid van Dorpsbelang Son en Breugel omdat ik (levens-)ervaring erg belangrijk vind. Merendeel van onze leden draaien al lang mee in de politiek en samenleving en hebben hun strepen verdient. Ook is Dorpsbelang een partij die het behoud van groen erg belangrijk vindt en dit is iets wat goed aansluit bij mijn idealen, ik ben namelijk juist in Son en Breugel komen wonen vanwege de rust en groene omgeving. Dorpsbelang is een partij die ├ęcht de belangen van Sonse en Breugelse inwoners behartigt; het is een lokale partij en er zijn dus geen landelijke belangen.

In mijn optiek komen veel politieke problemen tot stand doordat de overheid, of in ons geval de gemeente, vooral met korte termijn oplossingen bezig zijn. Vaak missen langere termijn oplossingen; nog even snel scoren zodat je wat zeteltjes binnenhaalt en dan kun je weer vier jaar vooruit.

Het doel van politici, of het nou op landelijk of gemeentelijk niveau is, om mensen te vertegenwoordigen en dit kun je alleen doen als je constant met ze in gesprek gaat en naar hun zorgen luisteren. Ik heb het idee dat sommige politici slechts een deel van de samenleving zien, namelijk hun eigen kring, waardoor ze niet altijd de keuzes maken die het beste zijn voor iedereen. Het gebrek aan politieke transparantie is naar mijn idee ook een belangrijke reden dat de kloof tussen burgers en politiek alsmaar groter wordt. Mensen voelen zich niet gehoord en kunnen zich vaak niet in keuzes van de gemeente vinden omdat er niet duidelijk gecommuniceerd wordt waarom deze keuzes gemaakt worden.

In de steunfractie ben ik een persoon die vaak met gestrekt been discussies aangaat en vind ik het heerlijk om advocaat van de duivel te spelen. Enthousiasme, eerlijkheid en humor zijn de drie sleutelwoorden voor mij; door tegen dingen aan te trappen en problemen te relativeren met humor kom je vaak met de beste en meest creatieve oplossingen voor problemen. Gecombineerd met de andere leden die meer (levens-)ervaring hebben dan ik zorgt dit voor de beste oplossingen voor ons dorp.

Ik maak me hard voor:

  • Politieke transparantie.
  • Jongeren.
  • Minder afstand tussen politiek en burgers.
  • Geen landelijke maar lokale, Sonse en Breugelse, belangen.
  • Behoud van groen.